|
מבית ומקרוב
[עמ' 165-166]
מ.ד הורודישצה – כפר ככל הכפרים במזרח גליציה – מאוכלס באוקראינים לא-יהודים ובמשפחות יהודיות מעטות. משפחת אלטמן – בעל, אישה וחמישה ילדים צעירים, ארבעה בנים ובת אחת – הייתה אחת המשפחות האלה. הייתה להם חנות קטנה, הם קנו את צרכיהם מן האוקראינים, וכך חיו את חייהם. אלא שבאותו הזמן, אפילו לפני מלחמת העולם הראשונה, כבר התחילו הצרות. נעשה קשה להתקיים וב- 1913 נסע האב לאמריקה לחפש פרנסה. לרוע המזל, מהר מאוד הגיעו ידיעות טרגיות, שהוא שוב איננו בין החיים. היא – פרומה היה שמה – נותרה אלמנה עם 5 ילדים. 1914. המלחמה האוסטרית-רוסית פרצה. הכפר נכבש על ידי הרוסים, והם הורו ליהודים לעזוב את הכפר, את כל הכפרים. פרומה וילדיה נאלצו לעזוב את הורודישצה. הם רתמו את הסוס והעגלה שלהם, לקחו מעט מצרכים ומצעים, שמו את הילדים בעגלה, קשרו את הפרה לקרון (כדי שיהיה להם לפחות מעט חלב, בעת נדודיהם) ועזבו. הם עזבו את רכושם הדל, את מעט הסחורה. אבל לאן יפנו? רק האל יודע. הדרכים מלאו באנשים נמלטים, עם סוסים ועגלות, מלאות בצרורות, בכלי מיטה, באנשים, נשים וטף. אנשים נעו בכל הכיוונים, הלוך וחזור, עולים ויורדים. כך הגיעו לעיירה בורשטין. כאן נצטווו ללכת להורודישצה. בעודם בדרך, פרומה לא חדלה מלהביט בילדיה ולוודא שאיש מהם לא נעדר, ואף אחד לא נפל מהעגלה. לעיתים תכופות שמעה קולות של אימהות ואבות הקוראים לילדיהם שנעלמו. כשהגיעו בחזרה להורודישצה, שוב לא היה לה מקום להיכנס אליו עם ילדיה – הכול כלה בשריפה. לא היה שום מקום להניח בו את הראש. כך נאלצה להמשיך ללכת, לאביה ביז'רנה. אביה, פרץ המלמד, התגורר בבית קטן עם אשתו ועם ביתו, אם לשני ילדים, וכעת הבת הזאת, פרומה, באה עם חמשת ילדיה. ועדיין היה עליו לנהל את ה"חדר" שלו – הוא היה מלמד גמרא והיו לו תלמידים רבים. 1916 – יהודי יז'רנה נמלטו להונגריה וחזרו ב- 1918, הדאגות נותרו כשהיו. פרומה עבדה קשה, יום ולילה. היא אפתה לחם, לחמניות וחלות ומכרה אותם בעצמה. הכסף היה מועט מאוד, אבל הייתה לה מטרה אחת – והיא לגדל את ילדיה להיות לבני אדם הגונים. הבנים הקטנים למדו ב"חדר" ובבית הספר ואחר כך למד כל אחד מהם מקצוע. הבת עזרה לפרומה בהתחלה, ואחר כך נישאה. האלמנה הענייה גידלה את ילדיה בעבודה קשה, אבל הם גדלו נעשו לאנשים טובים. שלושה מילדיה עלו לארץ ישראל. פסח נעשה סנדלר, מומחה במלאכתו, ועלה לארץ ב- 1934. יש לו חנות לנעליים אורתופדיות בחיפה. שמואל למד נגרות ועלה לארץ ב- 1936. יש לו חנות רהיטים בחיפה, והוא יו"ר התאחדות בעלי המלאכה בעיר. הבן השלישי, עלה לארץ ב- 1939 ויש לו בית מלאכה לחייטות בחיפה. הבן משה ומשפחתו והבת פייגה ומשפחתה נספו בשואה. פרומה עצמה, האם הזקנה והמותשת, נרצחה באושוויץ בשנת 1943. ודאי שלפני מותה הטרגי חשבה על שלושת בניה בארץ ישראל, שלא ישכחו לעולם את אמא שלהם, אשת חייל. |
[עמ' 167]
שלמה ורהפטיג – אמיתי, עפולה נתרם על ידי הניה חיאל, בת משפחה באמצע הדרך בין זבורוב לטרנופול שוכנת העיירה יז'רנה. הגעתי לשם במקרה, כך רצה הגורל. באתי לשם לחתונה של בן דודי יצחק שפינדל ושם פגשתי את המיועדת לי, הבת הצעירה של משפחת רוזנפלד-בלייך, וכך נעשתה יז'רנה גם העיירה שלי. לא עבר זמן רב עד שהכרתי שם את כל הצעירים, והיינו נפגשים כל ערב על הגבעה, או בשבת אחרי הצהריים ביער. יז'רנה הייתה עיירה קטנה עם מעט חבר'ה צעירים, אבל החיים היו עשירים ברוח וכולם היו חברים. רבים חשבו שעתידם הוא בארץ ישראל, וזו עובדה – יז'רנה שלחה לארץ ישראל אנשים בשיעור גדול מעיירות גדולות ממנה. לפני שהגעתי ליז'רנה הייתה בעיר הכשרה של חלוצים שעבדו בחווה שבניהולו של קלינגר. עבור קלינגר זה לא היה דבר קל ערך. לא היה כל כך פשוט להעסיק עובדים יהודים, חלוצים. אבל מכאן אנו למדים שהציונות השפיעה על שכבות רבות של החברה היהודית. בעיירה יז'רנה היה בסך הכול רחוב אחד, ומשני צידיו של הרחוב היו חנויות. התושבים חיו בשלום ובשלווה ולא הרגישו שמשהו עומד לקרות. אלא שהגויים הפגינו סימני שנאה ליהודים – הייתה אנטישמיות, היו גם שלטים עם סיסמאות "אל תקנו אצל יהודים" ו"לכו לפלסטינה". חתונה בעיירה הייתה מלאת טעם. מול עיני עומדת דודה באשה ושמחתה בראותה את הדוד ברל חוזר מבית הכנסת עם אורח. יום טוב בעיירה היה יום של נחת. המבוגרים ניהלו ביניהם שיחות שבת ליד בית הכנסת, והצעירים רקדו הורה ושמחו. ועל כל אלה התפשטו חשכה ופחד נורא. כל בני משפחתי נשלחו למחנות, ולא נשאר אף אחד.
|
[עמ' 169]
שרה קליין חיפה מיכאל זילברמן ואשתו טובה (לבית הוכברג) עלו ארצה מיז'רנה בנובמבר 1934 עם שלושה מילדיהם: יעקב בן הארבע עשרה, שרה בת השתים עשרה ואיתמר בן העשר, והשתקעו בחיפה. את בנם הבכור, יוסף, שגילו היה מעל לשמונה-עשרה, נבצר היה מהם להעלותו עמם, אולם לאחר מאמצים רבים. הצליחו להביאו ארצה כעבור שנה. בהגיעה ארצה, נתקבלה. המשפחה ע" הוריו של מיכאל, שמואל ורוסיה זילברמן, ושלוש אחיותיו, שחיו בארץ מזה שמונה שנים וכן ע"י שני אחיו פנחס ומשה שעלו ארצה עוד בשנת 1920 (אחיו אליהו נפטר בארץ בשנת 1931 ממחלת הקדחת). מיכאל שהיה ביזירנה בעל חנות לבדים, החליט בארץ לעבוד כפועל ולקחת חלק בבניין הארץ, כשם שעשו אחיו חדורי האידיאלים. בינואר 1942 פקד את המשפחה אסון גדול. בנם יעקב (יענקלה), שהיה אז בן עשרים ושתים, ניספה בעבדו כמלח על אנית הסוחר "תקוה". בבואו ארצה, למד יעקב את מקצוע החשמלאות, התחיל לעבוד והצטרף. לתנועת הנוער העובד. בשנת 1938 יצא עם קבוצת צעירים, חברי התנועה, לשנת הכשרה בקיבוץ "אשדות יעקב" ובסיום ההכשרה הצטרף עם חבריו לקבוצת שדות ים. בשדות ים עבד תקופה מסוימת בדייג, ענף שהקיבוץ התחיל לפתח, ובאותה תקופה התקשר לים והתחיל לאהוב אותו. בסוף שנת 1940 החליט יעקב לעזוב זמנית את הקיבוץ ולצאת לעזרת ההורים, שמצבם הכלכלי היה קשה בעת ההיא. ההורים הפצירו בו שיעבוד בעיר במקצועו כחשמלאי, אך הוא התעקש לעלות על אניה. הוא קיוה לבקר בארצות שונות ולראות את העולם, אך הגורל התאכזר אליו. בהפלגה מחיפה לתורכיה, לא רחוק מחופי לבנון, התחוללה סערה גדולה; האנייה נזוקה. והחלה. לטבוע. הצוות, שמנה עשרים ואחד איש ניסה להינצל בסירת הצלה, בה קיוה להגיע לחוף מבטחים - אך הגלים הפכוה, שישה עשר איש הצליחו להגיע לחוף בשחייה, חמישה מלחים יהודים טבעו, שלוש גויות נפלטו לים וביניהם גוייתו של יעקב ז"ל. הדבר קרה ביום די בשבט תש"ב. הוא נקבר בבית הקברות היהודי בבירות. האסון הכבד החריד את המשפחה. והשאיר אותותיו עליה לשנים רבות. האב מיכאל נפטר באופן פתאומי ביום א: באדר א' תש"ח, בגיל חמישים ושמונה, בעיצומה של מלחמת השחרור, ולא זכה לראות בהתגשמות חלומו הציוני, תקומת מדינת ישראל. כן לא זכה לראות את נכדתו הראשונה, רחל, שנולדה חודש לאחר מותו. היה איש מאמין, שומר מצוות, ישר ואהוד על כל מכריו. האם, טובה, המשיכה לגור אחרי מות בעלה עם בנה יוסף, גם לאחר נשואיו ומצאה תנחומים בילדיה ובחמשת נכדיה, שנולדו במשך השנים. היא נפטרה ביום ד' בטבת תשכ"א לאחר מחלה קשה. היתה ידועה כאשה פקחית, בעלת חוש הומור, טובת לב ומסורה למשפחתה ולידידיה. יוסף, הבן הבכור, עבד בשנותיו הראשונות בארץ כפועל בנין וסתת, ורק בשנת 1949 נתקבל בתור פקיד למשרד האוצר ובעבודתו זו המשיך עד שנתו האחרונה. הוא נפטר ביום ל' באב תשכ"ה לאחר התקף לב בטרם מלאו לו חמישים שנה. השאיר אחריו אשה - עליזה שמה - וילדה בת עשר - נורית. יוסף היה ידוע כאדם ישר, רודף צדק, מקובל על הבריות ואהוב על כל מיודעיו. הבת שרה למדה בארץ בבית ספר יסודי ותיכון. היא נשואה ליוסף קליין ולהם בת ובן - רחל ומיכאל. הבן הצעיר איתמר למד בארץ בבית ספר יסודי ואחר כך בכפר הנוער בן- שמן. היה שנה בהכשרה בקיבוץ גניגר ובהיותו בן שמונה עשרה התגייס לברי- גדה היהודית במלחמת העולם השנייה. נפצע קשה בחזית באיטליה ושהה שם כשנה בבתי חולים שונים עד להחלמתו. כיום הוא עובד במפעלי פלדה "כור" בחיפה. הוא נשוי ואב לבת ולבן, מיכל ויעקב. |
[עמ' 171]
מפי אנשל, ישכה ביום 28.12.41 יצאה האנייה "תקוה" לראשונה מנמל חיפה בדרכה למרסין שבתורכיה. הגיעה אחרי סערה קשה לאלכסנדרטה. אור ליום 1.1.42 עגנה במפרץ זה עד ל- 19.1. הפליגה בדרכה לפורט סעיד, עם בוקר החלה סערה, שהלכה והתגברה משך שתי יממות, עד כי החלו הגלים מציפים את הסיפון וחודרים. לתאי המכונות. מי הים כיבו את להבת הפחמים, הקיטור הלך ופחת. חלקי הסיפון התחילו נשברים בזה אחר זה מהולם הגלים. המצב היה חמור. כל העובדים, מלבד המכונאי והמסיק, היו במשך 50 שעות על הסיפון ללא שינה ואוכל. (המטבח הוצף). ב - 22.1 בבוקר הוחלט לרדת לסירות הצלה. הצליחו להוריד רק סירה אחת, ולתוכה ירדו כל 21 האנשים, שהיו באנייה. הסירה היתה משחק לגלי הים, מרבית המשוטים נשברו ואבדו, רוח האנשים נפלה בם למראה סלעי החוף, נשתררה הרגשת יאוש. ביקשו לשיר כדי לעודד את מצב הרוחות, אך שוב נשתתקו. רק יעקב המשיך לשיר: "חמישה יצאו..." ובאמצע השירה הפך גל אדיר את הסירה על פיה. האנשים היו חגורי חגורות הצלה ונראו צפים, עולים ויורדים בין הגלים. כאן שפט הגורל את משפטו האכזרי: חמישה נופצו לסלעים וטבעו. שלוש גוויות, וביניהן גווית יעקב, נפלטו אל החוף נקברו. בבית הקברות היהודי בבירות. מפי אנשל שנתיים. וחצי היית בתוכנו; זמן לא קצר, אולם לא רבים זכו לחדור ולהכירך. רק מעטים היינו שזכינו להכירך מקרוב וליהנות מסגולותיך הנפשיות. מעטים שיתפת בלבטיך. היית בין היחידים היודעים להקים חיץ בין המרירות המצטברת מהלבטים היומיומיים לבין תכונות הנפש. ידעת להישאר טוב ולהיות מסור. ידעת לשאת, לסבול ולמלא כל תפקיד בשקט, בצנעה ובענוה. והנה רצה הגורל לבחור בך בתור הראשון העולה על מזבח כבשנו. לכאורה לא השארת בינינו ולא כלום, חלל ריק נשאר. אולם בחלל זה נשמע הד שירתך, הד לחלום שחלמנו יחד שלוש שנים לקול שירתך, על הדשא בלילות ירח. ידעת לשיר, לחלום ולהגשים. גם בפני המות עמדת מלוא קומתך, גם אותו קבלת בשירה. אכן הוכחת. ברגעיך האחרונים, שיודע אתה למות בשקט ובאומץ, ויותר מזה - יודע לשם מה ועל מה. ביטאת זאת בשירך האחרון: "חמישה יצאו מולדת לבנות", ישכה. (מתוך החוברת יעקב כספי, הוצאת קיבוץ שדות ים)
fulfilling our mission of disseminating information about the Holocaust and destroyed Jewish communities. This material may not be copied, sold or bartered without JewishGen, Inc.'s permission. Rights may be reserved by the copyright holder.
JewishGen, Inc. makes no representations regarding the accuracy of
the translation. The reader may wish to refer to the original material
for verification. Ozerna, Ukraine Yizkor Book Project JewishGen Home Page
Yizkor Book Director, Lance Ackerfeld This web page created by Lance Ackerfeld Copyright © 1999-2025 by JewishGen, Inc.
|